Wednesday, April 18, 2007

Banta-viktminskning

Fetma ökar överallt i västvärlden, i alla åldersgrupper, bland kvinnor och män. Men hur kommer det sig att dagens genomsnittliga svenska 50-åring väger åtta kilo mer än vad 50-åringar gjorde 1960? Eller att övervikt hos tonåriga flickor nästan har fördubblats sedan 1986?

Även om vi äter för mycket fett, äter vi inte mer fett än på 60-talet. Däremot har vår livsstil blivit allt mer stillasittande och statisk; vi har TV-apparater, dataspel, fler rulltrappor och hissar, hela vår vardag har fyllts med apparater och automatik.

Övervikt är inte bara fysiskt jobbigt, det innebär också psykiskt lidande för många. Ingen vill väga för mycket. Ingen som är överviktig säger att det är ”önskvärt, ändamålsenligt eller praktiskt”. Undersökningar visar att överviktiga människor ofta mår psykiskt dåligt. Övervikt leder dessutom till många allvarliga fysiska sjukdomar.

Därför handlar viktminskning inte om bantningskurer eller om att passa in i dagens magerlagda skönhetsideal. Övervikt ska tas på allvar som det stora hälsoproblem det är.

No comments: