Wednesday, April 18, 2007

Banta-viktminskning

Det effektivaste sättet att går ner i vikt?

Trots att det finns så många olika dietprogram så föreslår den mycket respekterade Mayo kliniken i USA att det är endast genom att räkna kalorier som man kan gå ner i vikt.

Kalorier är våra kroppars bränsle. Vi behöver ständigt energi och vi använder därför kalorier från mat för att fungera. Kolhydrater, fett och protein innehåller kalorier som är den största energikällan för oss. Protein och kolhydrater har cirka fyra kalorier per gram medan fett har nio kalorier per gram.

Oberoende av vad man äter så omvandlas kalorier till fysisk energi eller fett som lagras i kroppen. Om man äter mindre kalorier så tror kroppen att den svälter och då minskar man på de lagrade kalorierna. Ett annat sätt att minska de lagrade kalorierna är att förbränna kalorier dvs öka sina fysiska aktiviteter. Gör man inte detta så förblir fettet lagrat i våra kroppar.

Ekvationen är enkel: äter man mer kalorier än man förbränner så ökar man i vikt.

3500 kalorier motsvarar ca 450 gram fett. För att minska i vikt med 450 gram måste man förbränna 3500 mer kalorier än vad man får i sig. Minskar man sitt dagliga intag med 500 kalorier så förlorar man cirka 450 gram fett under en vecka (500 kalorier gånger sju dagar är lika med 3500 kalorier).

Att minska på intaget av kalorier behöver inte vara så svårt. Det kan röra sig om att inte äta en extra choklad varje dag eller att ta mindre måltider. Antal kalorier som man då inte får i sig blir till förlorade gram och kilon.

Man kan gärna börja med att ta ner på mat eller dryck som har mycket kalorier i sig t ex glass eller mjölk. Tänk på var ni äter till vardags och försök att identifiera olika kost som ni kan avvara.

Byt mat som har mycket kalorier till mat med lägre kalorihalt. Man kan t ex byta ut mjölk till fettfri mjölk och läskedrycker till vatten eller mineralvatten.

Ett annat bra sätt att minska sina kalorier är att äta mindre måltider. Ta från början mindre på tallriken och se om detta räcker. Om man behöver mera mat kan man gå en andra gång.

Det är viktigt att veta vad man äter vilket kan vara nog så svårt att uppskatta vid t ex en lunch eller middag. Man kan titta på varudeklarationer och se hur mycket kalorier som en viss mat eller dryck innehåller.

Medvetenhet om hur många kalorier som man får i sig varje dag är bara en del av ekvationen. Den andra är att aktivera sig regelbundet så att man öka på förbränningen av kalorier samtidigt som man minskar intaget. Denna kombination kan leda till varaktig viktminskning.

No comments: