Viktminskning genom att öka på proteinmängden i maten?
Varje dag får många i oss mer kalorier än vad vi gör av med. Tillsammans med felaktiga proportioner av kolhydrater, fett och protein har västvärlden fått alltmer ökande vikter samt en del stora följdsjukdomar som indirekt eller mer direkt beror på fetma/övervikt. Ett antal studier visar nu att det kanske går att hålla sin vikt genom att öka på proteinerna (kött, fisk) och minska på kolhydratmängden (pasta,potatis, ris och bröd)i vår mat.
Med den allt större tillgängligheten av mat överallt på stan och allt mindre fysiska aktiviteter (bilåkande osv) samlar vi hela tiden på oss kalorier. Detta har gjort att många av oss ständigt får i oss mat i olika former och aldrig behöver känna oss hungriga. Många skulle säga att vi har tappat bort förmågan att äta en balanserad kost.Ett av kostproblemen är den stora mängd sötade livsmedel (läsk, godis, sylt, fruktyoghurt,andra mjölkprodukter, och frukostflingor) och snabba kolhydrater ( t ex vitt bröd, cornflakes, potatismos och klibbigt ris )som vi alla får i oss. Blodsockret i våra blodkärl kan till stor del göra oss beroende.Efter en sockerrik måltid eller mellanmål simuleras insulinhormonet som hjälper till utnyttja sockret för energi i muskler och vävnader. Äter vi för mycket socker under en måltid kan insulinsvaret bli så starkt att blodet har för lite socker i sig .Detta gör att vi åter vill ha sötade produkter som höjer blodsockret. Detta kan leda oss in i en ond cirkel, till ett beroende av mat som ständigt håller blodsockernivån på en nivå som gör att vi känner oss mätta.
Intressant nog är ett ämne som kost fyllt av kontroverser och personliga konflikter mellan förespråkare av olika kostrekommendationer. Kanske beror det på att ämnet berör oss alla, att ämnet har en direkt koppling till vårt känslomässiga välmående (vem vill inte ha en idealvikt och en idealkropp…..) och att det finns mycket pengar att hämta i den stora och mäktiga kostindustrin.
En av de mer kända förespråkarna för en viss viktbevarande kost var Dr Robert C. Atkins som i massupplagor av böcker förordade en kost med lågt intag av kolhydrater och socker samt en kost som har mycket proteiner i sig som gör att man fortare blir mätt. Det önskvärda resultatet är att man då äter mindre. Många myndighetsorganisationer har under åren häftigt kritiserat Atkins diet eftersom man ville lägga tyngdpunkten på en fettsnål kost.Man har även varnat för att ett för högt proteinintag kan vara skadligt då man riskerar att få i sig för mycket kolesterol samtidigt som man inte får i sig näringsämnen i tex frukt och grönt.
Striden mellan Atkins och hans motståndare fortlöper men nu har två studier publicerats som ger Atkins diet lite mer trovärdighet än förr.
I den ena studien delade Frederick F. Samaha och kollegor vid Philadelphia Veterans Affairs Medical Center 132 extremt feta patienter i två grupper. Den ena gruppen fick kost med lite kolhydrater i medan den andra gruppen begränsade intaget av kalorier och fett. 79 patienter fullföljde projektet i sex månader. Personer som hade fått lite kolhydrater i sin kost förlorade mer i vikt än patienter i den grupp som åt lite fett. Den kolhydratfattiga gruppen hade också bättre värden när det gäller vissa fettsyror (triglycerider). New England Journal of Medicine 348:2074-81.
I den andra studien gav Gary D. Foster och medarbetare vid University of Pennsylvania School of Medicine 63 feta män och kvinnor olika kost under ett års tid. Patienter som åt en kost med lite kolhydrater förlorade mer vikt än patienter på en kost med lågt fett. Gruppen som åt lite kolhydrater hade även i denna studie bättre värden när det gällde olika fettsyror, ökande halt av HDL-kolesterol, det "goda kolesterolet", och bättre värden för triglycerider. New England Journal of Medicine 348:2082-90, 2003.
En forskarrapport testade på feta möss om en kost som har mycket proteiner kunde vara skadligt om det intogs under sex månader. Magali Lacroix och medarbetare vid Physiologie de la Nutrition et du Comportement alimentaire, Institut National Agronomique Paris-Grignon, Paris, jämförde högproteingruppen med en grupp möss som inte alls åt något protein. Högproteinmössen åt mindre mat och fick mindre fettväv.
Profilen av flera olika hormoner förbättrades hos mössen som enbart åt proteiner. Till skillnad mot farhågor att proteinkost kan vara skadlig så fann forskarna inga skadliga effekter på njurar eller lever.
Efter sex månader vägde experimentgruppen 18 % mindre än gruppen av möss som inte åt enbart proteiner. De hade mindre fettvävnad och lägre blodsockerhalt och insulinnivåer.
Denna långtidsstudie bekräftar att ett tre gångers högre proteinintag hos råttor förbättrade många variabler och hormoner utan att orsaka skador på olika organ.
Självklart kommer det att behövas fler studier på människa för att bekräfta att en kost med mycket proteiner verkligen orsakar viktförlust och bättre hälsa.
Se själva artikeln för mer information American Physiological Society
HÄLSA SKÖNHET BANTNING
Trots det begynnande vetenskapliga stödet för Atkins diet så har flera organisationer inte givit upp kolhydrater. American Dietetic Association (ADA) släppte ett pressmeddelande där de säger att det finns ingen "magisk kula" för viktförlust och att olika metoder var lika bra i det längre perspektivet. ADA poängterade dock att personer kan prova på högre proteinintag, lägre intag av fett och att äta långsamma kolhydrater.
No comments:
Post a Comment